Żywienie kliniczne – dziedzina przyszłości?
Żywienie kliniczne w obecnych czasach jest bardzo istotne. Czym ono jest i czy warto kształcić się w tym zakresie na jednej z najlepszych uczelni takiej jak Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi? Czy ta dziedzina jest rozwojowa i ma świetlaną przyszłość? Odpowiedzi na to i inne pytania z tego zakresu zostaną przedstawione w poniższym artykule.
Czym jest żywienie kliniczne i dlaczego jest takie ważne?
Żywienie kliniczne to nic innego, jak metoda wsparcia leczenia chorych, u których odruch naturalnego odżywiania zanika w wyniku pewnych (często poważnych) problemów zdrowotnych. Odmowa jedzenia może pojawić się też w starszym wieku lub w wyniku przyczyn psychologiczno-neurologicznych, jak chociażby depresja czy mgła covidowa tak bardzo popularna w ostatnim czasie.
Często bliscy osób chorych są bezradni i nie są w stanie nakłonić swoich podopiecznych do jedzenia. A zdrowe odżywianie jest niezmiernie istotne w powrocie do zdrowia i przywróceniu sił do walki z chorobą.
Na czym dokładnie polega żywienie kliniczne?
Żywienie kliniczne opiera się na kilku sposobach podawania pacjentom niezbędnych substancji odżywczych oraz witamin i mikroelementów. Może to odbywać się doustnie, ale też przez jelita, dożylnie lub poprzez sztuczny dostęp do żołądka za pomocą drenów lub specjalnej sondy (endoskopowa gastrostomia).
Oczywiście jeśli pacjent jest w stanie jeść, trzeba to wykorzystać. Tutaj pozostaje bardzo duża przestrzeń dla dietetyków ze specjalizacją z żywienia klinicznego, którzy są w stanie dopasować indywidualny jadłospis dostosowany do potrzeb pacjenta. Starannie opracowana dieta będzie zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, a w razie potrzeby również prawidłowo dobraną suplementację. Trzeba pamiętać, że sposób odżywiania ma niebagatelne znaczenie w leczeniu wielu chorób, warto więc włączyć żywienie kliniczne do kompleksowych działań mających na celu powrót pacjenta do zdrowia.
A jeśli interesuje Cię zagadnienie żywienia klinicznego i chcesz zgłębić temat wpływu pożywienia na zdrowie i kondycję organizmu, to specjalizacja z żywienia klinicznego na kierunku dietetyka w naszej szkole jest z pewnością dla Ciebie.
Oferujemy kształcenie stacjonarne, a także studia online w Łodzi. Szczególnie to drugie rozwiązanie jest godne uwagi. Dlaczego? Ponieważ sposób nauki możemy dopasować indywidualnie do swoich potrzeb, możemy zacząć studia w każdym wieku i co dla wielu osób istotne, w zaciszu swojego domu. Warto dodać, że nasza uczelnia w Łodzi cieszy się bardzo dobrą opinią i wykwalifikowaną kadrą nauczycielską.
Żywienie kliniczne studia to atrakcyjna perspektywa zarówno dla ludzi dopiero co wkraczających w swoje dorosłe życie i po maturze, jak również dla osób chcących pewnych zmian życiowych, znudzonych obecną pracą. To także droga zawodowa dla osób empatycznych, które kochają czuć się potrzebne i lubią pomagać innym. Żywienie kliniczne to dziedzina wciąż mało popularna, choć niezwykle istotna dla przyszłości holistycznego podejścia do leczenia chorób.