Rada Ekspertów Instytutu DIETETYKI
12 grudnia 2024 r. odbyło się pierwsze spotkanie Rady Ekspertów Instytutu Dietetyki Wyższej Szkoły Biznesu i nauk o Zdrowiu w Łodzi.
Rektor Uczelni prof. WSBiNoZ dr Leszek Kuras oraz Dyrektor Instytutu Dietetyki prof. WSBiNoZ dr Agnieszka Gutowska-Wyka wręczyli akty powołania dla członków Rady Ekspertów Instytutu Dietetyki.
W skład Rady weszli:
- P. mgr Katarzyna Balcerak,
- P. mgr Wiktor Burcew
- P. mgr Anna Jadwiszczak
- P. mgr Martyna Kołowerzo
- P. mgr Magdalena Makarowska
- P. mgr Oliwia Tkaczyk
Podczas spotkania przedstawiono program studiów na kierunku dietetyka I i II stopnia i zwrócono uwagę na atuty kierunku. Podkreślono szczególnie praktyczny charakter studiów - zajęcia praktyczne w profesjonalnie urządzonych pracowniach specjalistycznych, przy użyciu nowoczesnych programów dietetycznych, prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę nauczycieli akademickich i praktyków.
Zaprezentowano i dyskutowano nad proponowanymi ścieżkami kształcenia. Zwrócono uwagę na duże znaczenie zarówno wiedzy medycznej jak i umiejętności miękkich w zawodzie dietetyka i potrzebę rozwijania umiejętności i kompetencji z zakresu psychodietetyki. Skierowano również uwagę na nowe narzędzia w pracy dietetyka. Wskazano udoskonalenia w zakresie programów dietetycznych.
Zastanawiano się nad umiejętnościami i kompetencjami dietetyka, które pozwalają osiągnąć sukces na rynku pracy, a także dyskutowano nad wymaganiami stawianymi przez pracodawców absolwentom dietetyki, którzy poszukują pracy.
Na koniec podsumowano bardzo owocną dyskusję nad wyzwaniami, które czekają na rynku pracy na obecnych absolwentów dietetyki i zapowiedziano kolejne obszary analizy Rady Ekspertów Instytutu Dietetyki, które będą celem następnych spotkań.