Powered by Smartsupp

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

Konferencja Młodych Dietetyków

« wróć

W Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu zorganizowano I Ogólnopolską Konferencję Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych!

W wydarzeniu wzięli udział młodzi dietetycy z kół naukowych działających w WSBiNoZ, SGGW oraz przy Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej w Szpitalu Przemienienia Pańskiego.

 

Studenci przedstawili ciekawe prelekcje w dwóch modułach: "Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce" oraz "Żywienie Kliniczne". 

 

Wystąpienia w I module oceniła Komisja w składzie:

Rektor WSBiNoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

prof. Jan Maciej Komorowski

dr inż. Anna Sztekmiller-Szymańska

 

Komisja przyznała:

 

I Miejsce: Anna Kowalska i Marta Tworus Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie skali marnowania i wyrzucania żywności wśród mieszkańców województwa łódzkiego.

 

II Miejsce: Jan Szumigaj, Anna Pazura. Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie opinii dotyczącej jakości usług i czynników wpływających na wybór wśród osób korzystających z diet pudełkowych.

 

III Miejsce: Natalia Jurkowska, Magdalena Czaplicka. BCAA- kontrowersje vs skuteczność.

 

Wystąpienia w II module oceniła Komisja w składzie:

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Katarzyna Łokieć

mgr Adrian Kwaśny

 

Komisja przyznała:

I Miejsce: Ex aequo:
Mateusz Lejwoda. Koło Naukowe Żywieniowców SGGW. Wpływ edukacji osób starszych na poziom wiedzy dotyczącej zaleceń żywieniowych

Aleksandra Karczemna, Ewa Lange, Hubert Dobrowolski. Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Kwas foliowy a choroby układu krążenia.


II Miejsce:  Zuzanna Szajstek, Kinga Skoracka. Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Cukrzyca ciążowa, a zdrowie matki i dziecka.

 

III Miejsce: Maciej Kowalik, Anna Chudy, Marika Matusiak. Koło Dietoprofilaktyki WSBiNoZ, Wpływ kofeiny na zdrowie człowieka.

 

Konferencji towarzyszyła sesja plakatowa, którą również nagrodzono:

 

I Miejsce Ex aequo:
Patryk Pokorski, Wiktoria Soszyńska, Koło Naukowe Żywieniowców SGGW, Klaudia Kulik, Joanna Rachtan, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW.

Julita Łubińska, Karolina Misztal, Karolina Łazuga, SGGW

Wpływ zajęć warsztatowych na wiedzę z zakresu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym wśród przedstawicieli tej grupy oraz ich opiekunów prawnych.

 

II miejsce: Agata Perzyna, Patrycja Podeszwińska, Maria Świątek, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ Poziom wiedzy i świadomości zagrożeń zarażeniami pasożytniczymi wśród pracowników miast – kleszcze

 

III miejsca nie przyznano.

 

Dziękujemy organizatorom, a w szczególności dr Natalii Wittek-Smorąg, mgr Paulinie Konrad oraz mgr Agnieszce Caban z Instytutu Dietetyki!

Gratulujemy Studentom wysokiego poziomu przygotowanych prezentacji!

created by: Strony Internetowe Łódź