Konferencja Młodych Dietetyków
W Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu zorganizowano I Ogólnopolską Konferencję Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych!
W wydarzeniu wzięli udział młodzi dietetycy z kół naukowych działających w WSBiNoZ, SGGW oraz przy Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej w Szpitalu Przemienienia Pańskiego.
Studenci przedstawili ciekawe prelekcje w dwóch modułach: "Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce" oraz "Żywienie Kliniczne".
Wystąpienia w I module oceniła Komisja w składzie:
Rektor WSBiNoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek
prof. Jan Maciej Komorowski
dr inż. Anna Sztekmiller-Szymańska
Komisja przyznała:
I Miejsce: Anna Kowalska i Marta Tworus Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie skali marnowania i wyrzucania żywności wśród mieszkańców województwa łódzkiego.
II Miejsce: Jan Szumigaj, Anna Pazura. Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie opinii dotyczącej jakości usług i czynników wpływających na wybór wśród osób korzystających z diet pudełkowych.
III Miejsce: Natalia Jurkowska, Magdalena Czaplicka. BCAA- kontrowersje vs skuteczność.
Wystąpienia w II module oceniła Komisja w składzie:
Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka
dr Katarzyna Łokieć
mgr Adrian Kwaśny
Komisja przyznała:
I Miejsce: Ex aequo:
Mateusz Lejwoda. Koło Naukowe Żywieniowców SGGW. Wpływ edukacji osób starszych na poziom wiedzy dotyczącej zaleceń żywieniowych
Aleksandra Karczemna, Ewa Lange, Hubert Dobrowolski. Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Kwas foliowy a choroby układu krążenia.
II Miejsce: Zuzanna Szajstek, Kinga Skoracka. Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Cukrzyca ciążowa, a zdrowie matki i dziecka.
III Miejsce: Maciej Kowalik, Anna Chudy, Marika Matusiak. Koło Dietoprofilaktyki WSBiNoZ, Wpływ kofeiny na zdrowie człowieka.
Konferencji towarzyszyła sesja plakatowa, którą również nagrodzono:
I Miejsce Ex aequo:
Patryk Pokorski, Wiktoria Soszyńska, Koło Naukowe Żywieniowców SGGW, Klaudia Kulik, Joanna Rachtan, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW.
Julita Łubińska, Karolina Misztal, Karolina Łazuga, SGGW
Wpływ zajęć warsztatowych na wiedzę z zakresu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym wśród przedstawicieli tej grupy oraz ich opiekunów prawnych.
II miejsce: Agata Perzyna, Patrycja Podeszwińska, Maria Świątek, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ Poziom wiedzy i świadomości zagrożeń zarażeniami pasożytniczymi wśród pracowników miast – kleszcze
III miejsca nie przyznano.
Dziękujemy organizatorom, a w szczególności dr Natalii Wittek-Smorąg, mgr Paulinie Konrad oraz mgr Agnieszce Caban z Instytutu Dietetyki!
Gratulujemy Studentom wysokiego poziomu przygotowanych prezentacji!