III Ogólnopolska Konferencja prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych
Instytut Dietetyki Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi ma zaszczyt zaprosić Państwa na
III Ogólnopolską konferencję prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych
pt.: „Współczesne wyzwania żywieniowe i zdrowotne w dobie pandemii”,
która odbędzie się w dniu 02.06.2022 r.
Konferencja jest:
- BEZPŁATNA
- ONLINE
- DLA NAJLEPSZYCH UCZESTNIKÓW CZYNNYCH MODUŁU II PRZEWIDZIANE SĄ NAGRODY
- KAŻDY UCZESTNIK KONFERENCJI DOSTANIE CERFTYFIKAT UCZESTNICTWA
Komisja oceniająca prace zarówno z sesji referatów ustnych jak i sesji plakatowej
Dyrektor Instytutu Dietetyki dr Agnieszka Gutowska-Wyka
dr Michał Czapla
dr Anna Sztekmiller- Szymańska
dr Dominik Matusiak
dr Paulina Konrad
mgr Adrian Kwaśny
Organizator:
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu
Współorganizator:
CEIE
Erasmus +
PLAN KONFERENCJI
Plan konferencji:
8:00 – LOGOWANIE się online uczestników konferencji
8.30- 8.45 - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Panią Dyrektor Instytutu Dietetyki dr Agnieszkę Gutowską-Wykę
8.45 – 9.00 – prezentacja Uczelni
9.00 – 11.45 – Moduł I – Wykłady zaproszonych prelegentów
9.00- 9.30 - dr n. o zdr. Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny
Temat wykładu : „Zakłamane jedzenie – niebezpieczne trendy żywieniowe”
9.30- 10.00 - dr n. o zdr. Michał Czapla – Pracownia Medycyny Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii, Katedra Ratownictwa Medycznego, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu; Instytut Chorób Serca, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu
Temat wykładu: „Stan odżywienia a rokowania pacjenta z COVID-19”
10.00-10.30 - dr n. med. Katarzyna Winter – Odział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej, Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. N. Barlickiego w Łodzi
Temat wykładu: „ Zaburzenia jelitowe w dobie pandemii COVID 19”
10.30-11.00 - dr inż. Katarzyna Kowalcze - Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.
Temat wykładu: „Wieloaspektowość zaleceń żywieniowych po zakażeniu SARS-CoV-2”
11.00-11.30 - dr inż. Anna Sztekmiller- Szymańska – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
Temat wykładu: „Dieta planetarna”
11.30 -11.45 – prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka
11.45 – 12:05 - Przerwa kawowa
12.05 – 12.40 – Sesja satelitarna firm wspierających
(Food Forum, Dietetycy.org.pl, Kcalmar.pro, Dietico, Dietik.pro, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, Pharma Nord)
12.40 – 16.15 – Moduł II „Żywienie kliniczne” - prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół Naukowych
Maksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji
12.40 -13.00 – Dominika Grońska, Monika Kłujsza, Aleksandra Pelczar, Jolanta Kaszuba –Zwoińska, Katedra Patofizjologii - Uniwersytet Jagielloński Kraków: „Immunomodulatory meaning of diet and COVID-19.”
13.00 - 13.20 – Katarzyna Skrucha – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi: „Wpływ pracy zdalnej wywołanej pandemią Sars-CoV-2, na zmianę masy ciała i związane z tym skutki zdrowotne.”
13.20 – 13.40 – Inga Wasilewska, Rezmer Jakub - Zakład Wirusologii z Laboratorium SARS, Uniwersytet Medyczny w Lublinie: „ Cukrzyca w przebiegu COVID -19.”
13.40 - 14.00 – Joanna Walczyńska, Oliwia Mielczarek, Klaudia Melkis - Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie: „Czy fermentowana kawa może być dobrym wyborem żywieniowym dla pacjenta po COVID-19?”
14.00 – 14.20 – Monika Kryczka - Zakład Interny i Pielęgniarstwa Internistycznego, Katedra Pielęgniarstw Zachowawczych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie: „Dietoprofilaktyka raka jelita grubego – mit czy rzeczywistość?”
14.20 - 14.40 – Ewa Skrzypczyńska – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi; „Wpływ mediów społecznościowych na wybory dietetyczne wśród młodzieży w wieku 15-18 lat, po powrocie z nauki zdalnej do nauki stacjonarnej w szkołach.”
14.40 – 15.00 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz, Karolina Stolarczyk - Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi: „Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej młodzieży na temat zaburzeń odżywiania.”
15.00 – 15.20 - Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową
15.20-15.30 – Zakończenie konferencji
Sesja plakatowa – to osobny link udostępniony na konferencji – będzie można przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.
Lista uczestników czynnych zakwalifikowanych do sesji plakatowej
1. Napary indyjskie jako źródło antyoksydantów
Alicja Ligenza, Monika Oniszczuk, Daria Czajkowska
Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
2. Dlaczego to, co, ile i kiedy jemy ma znaczenie? –Chronożywienie w praktyce
Artur Przybyłowski – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Renata Polaniak, Zakład Żywienia Człowieka, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
3. Postcovidowy zespół jelita nadwrażliwego –znaczenie dietoterapii oraz probiotykoterapii
Dominika Grońska, Katarzyna Drzewowska
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
4. Niedoczynność tarczycy –epidemiologia, przyczyny, objawy i dietoterapia
Katarzyna Kolasa
Studenckie Koło Naukowe Dietetyków, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
5. Napój fermentowany na bazie konopii leczniczej jako dobry wybór żywieniowy po przebyciu COVID -19.
Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek, Joanna Walczyńska
Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauko Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
6. Subiektywna ocena wpływu diety na dobrostan psychiczny i fizyczny w czasie pandemii.
Sylwia Kowalska
Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu
7. Ocena poziomu wiedzy wśród rodziców dzieci do 8 r.ż. dotycząca zdrowotnego wpływu stosowanego w żywności syropu glukozowo-fruktozowego
Zuzanna Wlazło
Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
8. Profile spożycia fruktozy w wybranej grupie osób starszych.
Agnieszka Stelmaszczyk-Kusz, Joanna Kałuża. Katedra Żywienia Człowieka, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.
9. Agnieszka Langa, Agata Janczy. Wpływ diety przeciwzapalnej na parametry biochemiczne oraz zapalne jelit u pacjentki z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto - opis przypadku. Zakład Towaroznawstwa Żywności przy Katedrze Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
10. Natalia Bęczkowska. Praktyczne narzędzia w pracy dietetyka - jadłospis czy plan żywienia?. Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych, Uniwersytet Humanistyczno -Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
11. Klaudia Mikołajczyk. Ocena stanu odżywienia i nawodnienia przy użyciu BIA i BIVA w przebiegu infekcji COVID -19. Katedra Dietetyki i Bioanalityki, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
ZAPISY
Zapisy dokonywane są przez formularz znajdujący sie pod linkiem (link dostępny jest również na stronie Uczelni w zakładce DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA ® KONFERENCJE)
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVNVSmg2b7riBeh2pAV7ZpjIpZ8doq6T6WrcR4AWJT3t7A2Q/viewform
WSZYSTKICH INFORMACJI UDZIELAMY POD ADRESEM MAILOWYM
Termin zapisów dla uczestników biernych/słuchaczy do 31.05.2022
Termin zapisów dla uczestników czynnych (udział w sesji ustnej lub plakatowej):
- nadsyłanie abstraktu wystąpienia do 14.05.2022
- termin ogłoszenia zakwalifikowanych prac na stronie Uczelni WSBiNoZ w dniach 16-17.05.2022
- Termin przesłania kompletnych prac (prezentacje do wystąpień ustnych, plakaty) do 29.05.2022
Do wystąpienia ustnego w Module II, zostaną zakwalifikowane najlepsze prace spośród nadesłanych do tej sesji abstraktów.
Pozostałe prace, które nie zostały zakwalifikowane do wystąpienia ustnego, mogą wziąć udział w sesji plakatowej jeżeli taką zgodę/chęć wyrazi Autor/Autorzy.
Do sesji plakatowej zostaną zakwalifikowane prace spełniające podane wymogi plakatu online.
Wytyczne przygotowania abstraktów
(do wysłania na maila kolanaukowe@wsbinoz.pl do 14.05.2022) :
- Pliki nadsyłanych abstraktów należy nazwać w następujący sposób:
Imię Nazwisko – M2 –Sesja ustna - w przypadku prezentacji dla referatów ustnych w Module II
Imię Nazwisko – M2 –Plakat - w przypadku wystąpień plakatowych
Abstrakt proszę wysłać w formacie pdf.
- Tytuł wystąpienia (Czcionka Times New Roman, wielkość 12 pkt, Akapit: Wyjustowany, Interlinia 1,5 wiersza
- Pierwszy autor1, drugi autor2 (Czcionka Times New Roman, Wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,5)
- Treść streszczenia- Maksymalnie 500 słów (Czcionka Times New Roman, wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,2 wiersza)
- Bibliografia (Czcionka Times New Roman, wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,2 wiersza)
Wytyczne przygotowania prezentacji do wystąpienia ustnego
Prezentacja w programie Power point lub pdf
Forma graficzna i układ informacji są dowolne i pozostają do dyspozycji autorów
Informacje, które muszą znaleźć się na prezentacji:
- Autorzy (imię, nazwisko, afiliacja, kontakt e-mail)
- Tytuł
- Treść (najważniejsze informacje)
- Bibliografia
Maksymalny czas wystąpienia 10 minut + 5 min dyskusji
Wytyczne przygotowania plakatów:
Format plakatu - wersja elektroniczna
Rysunki, wykresy, fotografie - należy pod nimi umieścić podpisy w języku polskim.
Forma graficzna i układ informacji są dowolne i pozostają do dyspozycji autorów
Informacje, które muszą znaleźć się na plakacie:
- Autorzy (imię, nazwisko, afiliacja, kontakt e-mail)
- Tytuł
- Treść
- Nazwa konferencji, na którą został przygotowany plakat oraz data konferencji
- Bibliografia
Kryteria oceny prac:
- Oryginalność tematu
- Zastosowanie metod badawczych
- Dobór źródeł naukowych
- Poziom merytoryczny
- Styl i poprawność językowa
- Znaczenie przedstawionego tematu dla praktyki dietetyków
- Wizualny sposób prezentacji (prezentacja/plakat)
Serdecznie zapraszamy do udziału!
Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD
Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).