Powered by Smartsupp

Rekrutacja trwa

więcej

Sprawdź nasze promocje

więcej

Uczelnia z Certyfikatem

więcej

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

III Ogólnopolska Konferencja prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

« wróć

Instytut Dietetyki Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi ma zaszczyt zaprosić Państwa na 

III Ogólnopolską konferencję prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

pt.: „Współczesne wyzwania żywieniowe i zdrowotne w dobie pandemii”,

która odbędzie się w dniu 02.06.2022 r.

 

Konferencja jest:

  • BEZPŁATNA
  • ONLINE
  • DLA NAJLEPSZYCH UCZESTNIKÓW CZYNNYCH MODUŁU II PRZEWIDZIANE SĄ NAGRODY
  • KAŻDY UCZESTNIK KONFERENCJI DOSTANIE CERFTYFIKAT UCZESTNICTWA

 

Komisja oceniająca prace zarówno z sesji referatów ustnych jak i sesji plakatowej

Dyrektor Instytutu Dietetyki dr Agnieszka Gutowska-Wyka

dr Michał Czapla

dr Anna Sztekmiller- Szymańska

dr Dominik Matusiak

dr Paulina Konrad

mgr Adrian Kwaśny

 

Organizator:

Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu

Współorganizator:

CEIE

Erasmus +

 

 

 

PLAN KONFERENCJI

 

Plan konferencji:

8:00 – LOGOWANIE się online uczestników konferencji

 

8.30- 8.45  - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Panią Dyrektor Instytutu Dietetyki dr Agnieszkę Gutowską-Wykę

 

8.45 – 9.00 – prezentacja  Uczelni

 

9.00 – 11.45  – Moduł I – Wykłady zaproszonych prelegentów

 

9.00- 9.30 - dr n. o zdr. Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny

Temat wykładu : „Zakłamane jedzenie – niebezpieczne trendy żywieniowe”

 

9.30- 10.00 - dr n. o zdr. Michał Czapla –  Pracownia Medycyny Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii, Katedra Ratownictwa Medycznego, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu; Instytut Chorób Serca, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu

Temat wykładu:  „Stan odżywienia a rokowania pacjenta z COVID-19”

 

10.00-10.30 - dr n. med. Katarzyna Winter – Odział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej, Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. N. Barlickiego w Łodzi

Temat wykładu:  „ Zaburzenia jelitowe w dobie pandemii COVID 19”

 

10.30-11.00 - dr inż. Katarzyna Kowalcze - Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.

Temat wykładu: „Wieloaspektowość zaleceń żywieniowych po zakażeniu SARS-CoV-2”

 

11.00-11.30 - dr inż. Anna Sztekmiller- Szymańska – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Temat wykładu:  „Dieta planetarna”

 

11.30 -11.45 – prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka


11.45 – 12:05  -  Przerwa kawowa


12.05 – 12.40
 – Sesja satelitarna firm wspierających

(Food Forum, Dietetycy.org.pl, Kcalmar.pro, Dietico, Dietik.pro, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, Pharma Nord)

 


12.40 – 16.15 – Moduł II „Żywienie kliniczne” - prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół Naukowych

Maksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji

 

 

12.40 -13.00 – Dominika Grońska, Monika Kłujsza, Aleksandra Pelczar, Jolanta Kaszuba –Zwoińska, Katedra Patofizjologii - Uniwersytet Jagielloński Kraków: „Immunomodulatory meaning of diet and COVID-19.”

 

13.00 - 13.20 – Katarzyna Skrucha – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi: „Wpływ pracy zdalnej wywołanej pandemią Sars-CoV-2, na zmianę masy ciała i związane z tym skutki zdrowotne.”

 

13.20 – 13.40 – Inga Wasilewska, Rezmer Jakub -  Zakład Wirusologii z Laboratorium SARS, Uniwersytet Medyczny w Lublinie: „ Cukrzyca w przebiegu COVID -19.”

 

13.40 - 14.00 – Joanna Walczyńska, Oliwia Mielczarek, Klaudia Melkis - Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie: „Czy fermentowana kawa może być dobrym wyborem żywieniowym dla pacjenta po COVID-19?”

 

14.00 – 14.20 – Monika Kryczka - Zakład Interny i Pielęgniarstwa Internistycznego, Katedra Pielęgniarstw Zachowawczych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie: „Dietoprofilaktyka raka jelita grubego – mit czy rzeczywistość?”

 

14.20 - 14.40 – Ewa Skrzypczyńska – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi; „Wpływ mediów społecznościowych na wybory dietetyczne wśród młodzieży w wieku 15-18 lat, po powrocie z nauki zdalnej do nauki stacjonarnej w szkołach.”

 

14.40 – 15.00 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz, Karolina Stolarczyk - Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi: „Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej młodzieży na temat zaburzeń odżywiania.” 

 

15.00 – 15.20 - Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową

 

15.20-15.30  – Zakończenie konferencji

 

Sesja plakatowa – to osobny link udostępniony na konferencji – będzie można przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.

 

 

Lista uczestników czynnych zakwalifikowanych do sesji plakatowej

 

1. Napary indyjskie jako źródło antyoksydantów

Alicja Ligenza, Monika Oniszczuk, Daria Czajkowska

Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

2. Dlaczego to, co, ile i kiedy jemy ma znaczenie? –Chronożywienie w praktyce

Artur Przybyłowski – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Renata Polaniak, Zakład Żywienia Człowieka, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

3. Postcovidowy zespół jelita nadwrażliwego –znaczenie dietoterapii oraz probiotykoterapii

Dominika Grońska, Katarzyna Drzewowska

Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

4. Niedoczynność tarczycy –epidemiologia, przyczyny, objawy i dietoterapia

Katarzyna Kolasa

Studenckie Koło Naukowe Dietetyków, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

5. Napój fermentowany na bazie konopii leczniczej jako dobry wybór żywieniowy po przebyciu COVID -19.

Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek, Joanna Walczyńska

Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauko Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

6. Subiektywna ocena wpływu diety na dobrostan psychiczny i fizyczny w czasie pandemii.

Sylwia Kowalska

Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu

7. Ocena poziomu wiedzy wśród rodziców dzieci do 8 r.ż. dotycząca zdrowotnego wpływu stosowanego w żywności syropu glukozowo-fruktozowego

Zuzanna Wlazło

Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

8. Profile spożycia fruktozy w wybranej grupie osób starszych. 

Agnieszka Stelmaszczyk-Kusz, Joanna Kałuża. Katedra Żywienia Człowieka, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.

9. Agnieszka Langa, Agata Janczy. Wpływ diety przeciwzapalnej na parametry biochemiczne oraz zapalne jelit u pacjentki z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto - opis przypadku. Zakład Towaroznawstwa Żywności przy Katedrze Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

10. Natalia Bęczkowska. Praktyczne narzędzia w pracy dietetyka - jadłospis czy plan żywienia?. Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych, Uniwersytet Humanistyczno -Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie

11. Klaudia Mikołajczyk. Ocena stanu odżywienia i nawodnienia przy użyciu BIA i BIVA w przebiegu infekcji COVID -19. Katedra Dietetyki i Bioanalityki, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

 

 

ZAPISY

Zapisy dokonywane są przez formularz znajdujący sie pod linkiem (link dostępny jest również na stronie Uczelni w zakładce DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA ® KONFERENCJE)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVNVSmg2b7riBeh2pAV7ZpjIpZ8doq6T6WrcR4AWJT3t7A2Q/viewform

WSZYSTKICH INFORMACJI UDZIELAMY POD ADRESEM MAILOWYM

kolanaukowe@wsbinoz.pl

 

Termin zapisów dla uczestników biernych/słuchaczy do 31.05.2022

Termin zapisów dla uczestników czynnych (udział w sesji ustnej lub plakatowej):

  • nadsyłanie abstraktu wystąpienia do 14.05.2022

 

  • termin ogłoszenia zakwalifikowanych prac na stronie Uczelni WSBiNoZ w dniach 16-17.05.2022

 

  • Termin przesłania kompletnych prac (prezentacje do wystąpień ustnych, plakaty) do 29.05.2022

Do wystąpienia ustnego w Module II, zostaną zakwalifikowane najlepsze prace spośród nadesłanych do tej sesji abstraktów.

Pozostałe prace, które nie zostały zakwalifikowane do wystąpienia ustnego, mogą wziąć udział w sesji plakatowej jeżeli taką zgodę/chęć wyrazi Autor/Autorzy.

Do sesji plakatowej zostaną zakwalifikowane prace spełniające podane wymogi plakatu online.

 

Wytyczne przygotowania abstraktów

(do wysłania na maila kolanaukowe@wsbinoz.pl do 14.05.2022) :

  • Pliki nadsyłanych abstraktów należy nazwać w następujący sposób:

Imię Nazwisko – M2 –Sesja ustna -  w przypadku prezentacji dla referatów ustnych w Module II

Imię Nazwisko – M2 –Plakat - w przypadku wystąpień plakatowych

Abstrakt proszę wysłać w formacie pdf.

  • Tytuł wystąpienia (Czcionka Times New Roman, wielkość 12 pkt, Akapit: Wyjustowany, Interlinia 1,5 wiersza
  • Pierwszy autor1, drugi autor(Czcionka Times New Roman, Wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,5)
  • Treść streszczenia- Maksymalnie 500 słów (Czcionka Times New Roman, wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,2 wiersza)
  • Bibliografia (Czcionka Times New Roman, wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,2 wiersza)

 

Wytyczne przygotowania prezentacji do wystąpienia ustnego

Prezentacja w programie Power point lub pdf

Forma graficzna i układ informacji są dowolne i pozostają do dyspozycji autorów

Informacje, które muszą znaleźć się na prezentacji:

  • Autorzy (imię, nazwisko, afiliacja, kontakt e-mail)
  • Tytuł
  • Treść (najważniejsze informacje)
  • Bibliografia

Maksymalny czas wystąpienia 10 minut + 5 min dyskusji

 

Wytyczne przygotowania plakatów:

Format plakatu  - wersja elektroniczna

Rysunki, wykresy, fotografie  -  należy pod nimi umieścić podpisy w języku polskim.

Forma graficzna i układ informacji są dowolne i pozostają do dyspozycji autorów

Informacje, które muszą znaleźć się na plakacie:

  • Autorzy (imię, nazwisko, afiliacja, kontakt e-mail)
  • Tytuł
  • Treść
  • Nazwa konferencji, na którą został przygotowany plakat oraz data konferencji
  • Bibliografia

 

Kryteria oceny prac:

  • Oryginalność tematu
  • Zastosowanie metod badawczych
  • Dobór źródeł naukowych
  • Poziom merytoryczny
  • Styl i poprawność językowa
  • Znaczenie przedstawionego tematu dla praktyki dietetyków
  • Wizualny sposób prezentacji (prezentacja/plakat)

 

Serdecznie zapraszamy do udziału!

 

Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD

Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).

created by: Strony Internetowe Łódź