Powered by Smartsupp

Wesołych Świąt

więcej

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

III Ogólnopolska Konferencja prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

« wróć

Instytut Dietetyki Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi ma zaszczyt zaprosić Państwa na 

III Ogólnopolską konferencję prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

pt.: „Współczesne wyzwania żywieniowe i zdrowotne w dobie pandemii”,

która odbędzie się w dniu 02.06.2022 r.

 

Konferencja jest:

  • BEZPŁATNA
  • ONLINE
  • DLA NAJLEPSZYCH UCZESTNIKÓW CZYNNYCH MODUŁU II PRZEWIDZIANE SĄ NAGRODY
  • KAŻDY UCZESTNIK KONFERENCJI DOSTANIE CERFTYFIKAT UCZESTNICTWA

 

Komisja oceniająca prace zarówno z sesji referatów ustnych jak i sesji plakatowej

Dyrektor Instytutu Dietetyki dr Agnieszka Gutowska-Wyka

dr Michał Czapla

dr Anna Sztekmiller- Szymańska

dr Dominik Matusiak

dr Paulina Konrad

mgr Adrian Kwaśny

 

Organizator:

Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu

Współorganizator:

CEIE

Erasmus +

 

 

 

PLAN KONFERENCJI

 

Plan konferencji:

8:00 – LOGOWANIE się online uczestników konferencji

 

8.30- 8.45  - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Panią Dyrektor Instytutu Dietetyki dr Agnieszkę Gutowską-Wykę

 

8.45 – 9.00 – prezentacja  Uczelni

 

9.00 – 11.45  – Moduł I – Wykłady zaproszonych prelegentów

 

9.00- 9.30 - dr n. o zdr. Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny

Temat wykładu : „Zakłamane jedzenie – niebezpieczne trendy żywieniowe”

 

9.30- 10.00 - dr n. o zdr. Michał Czapla –  Pracownia Medycyny Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii, Katedra Ratownictwa Medycznego, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu; Instytut Chorób Serca, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu

Temat wykładu:  „Stan odżywienia a rokowania pacjenta z COVID-19”

 

10.00-10.30 - dr n. med. Katarzyna Winter – Odział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej, Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. N. Barlickiego w Łodzi

Temat wykładu:  „ Zaburzenia jelitowe w dobie pandemii COVID 19”

 

10.30-11.00 - dr inż. Katarzyna Kowalcze - Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.

Temat wykładu: „Wieloaspektowość zaleceń żywieniowych po zakażeniu SARS-CoV-2”

 

11.00-11.30 - dr inż. Anna Sztekmiller- Szymańska – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Temat wykładu:  „Dieta planetarna”

 

11.30 -11.45 – prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka


11.45 – 12:05  -  Przerwa kawowa


12.05 – 12.40
 – Sesja satelitarna firm wspierających

(Food Forum, Dietetycy.org.pl, Kcalmar.pro, Dietico, Dietik.pro, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, Pharma Nord)

 


12.40 – 16.15 – Moduł II „Żywienie kliniczne” - prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół Naukowych

Maksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji

 

 

12.40 -13.00 – Dominika Grońska, Monika Kłujsza, Aleksandra Pelczar, Jolanta Kaszuba –Zwoińska, Katedra Patofizjologii - Uniwersytet Jagielloński Kraków: „Immunomodulatory meaning of diet and COVID-19.”

 

13.00 - 13.20 – Katarzyna Skrucha – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi: „Wpływ pracy zdalnej wywołanej pandemią Sars-CoV-2, na zmianę masy ciała i związane z tym skutki zdrowotne.”

 

13.20 – 13.40 – Inga Wasilewska, Rezmer Jakub -  Zakład Wirusologii z Laboratorium SARS, Uniwersytet Medyczny w Lublinie: „ Cukrzyca w przebiegu COVID -19.”

 

13.40 - 14.00 – Joanna Walczyńska, Oliwia Mielczarek, Klaudia Melkis - Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie: „Czy fermentowana kawa może być dobrym wyborem żywieniowym dla pacjenta po COVID-19?”

 

14.00 – 14.20 – Monika Kryczka - Zakład Interny i Pielęgniarstwa Internistycznego, Katedra Pielęgniarstw Zachowawczych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie: „Dietoprofilaktyka raka jelita grubego – mit czy rzeczywistość?”

 

14.20 - 14.40 – Ewa Skrzypczyńska – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi; „Wpływ mediów społecznościowych na wybory dietetyczne wśród młodzieży w wieku 15-18 lat, po powrocie z nauki zdalnej do nauki stacjonarnej w szkołach.”

 

14.40 – 15.00 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz, Karolina Stolarczyk - Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi: „Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej młodzieży na temat zaburzeń odżywiania.” 

 

15.00 – 15.20 - Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową

 

15.20-15.30  – Zakończenie konferencji

 

Sesja plakatowa – to osobny link udostępniony na konferencji – będzie można przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.

 

 

Lista uczestników czynnych zakwalifikowanych do sesji plakatowej

 

1. Napary indyjskie jako źródło antyoksydantów

Alicja Ligenza, Monika Oniszczuk, Daria Czajkowska

Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

2. Dlaczego to, co, ile i kiedy jemy ma znaczenie? –Chronożywienie w praktyce

Artur Przybyłowski – Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Renata Polaniak, Zakład Żywienia Człowieka, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

3. Postcovidowy zespół jelita nadwrażliwego –znaczenie dietoterapii oraz probiotykoterapii

Dominika Grońska, Katarzyna Drzewowska

Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

4. Niedoczynność tarczycy –epidemiologia, przyczyny, objawy i dietoterapia

Katarzyna Kolasa

Studenckie Koło Naukowe Dietetyków, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

5. Napój fermentowany na bazie konopii leczniczej jako dobry wybór żywieniowy po przebyciu COVID -19.

Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek, Joanna Walczyńska

Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydział Nauko Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

6. Subiektywna ocena wpływu diety na dobrostan psychiczny i fizyczny w czasie pandemii.

Sylwia Kowalska

Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu

7. Ocena poziomu wiedzy wśród rodziców dzieci do 8 r.ż. dotycząca zdrowotnego wpływu stosowanego w żywności syropu glukozowo-fruktozowego

Zuzanna Wlazło

Instytut Dietetyki, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

8. Profile spożycia fruktozy w wybranej grupie osób starszych. 

Agnieszka Stelmaszczyk-Kusz, Joanna Kałuża. Katedra Żywienia Człowieka, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.

9. Agnieszka Langa, Agata Janczy. Wpływ diety przeciwzapalnej na parametry biochemiczne oraz zapalne jelit u pacjentki z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto - opis przypadku. Zakład Towaroznawstwa Żywności przy Katedrze Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

10. Natalia Bęczkowska. Praktyczne narzędzia w pracy dietetyka - jadłospis czy plan żywienia?. Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych, Uniwersytet Humanistyczno -Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie

11. Klaudia Mikołajczyk. Ocena stanu odżywienia i nawodnienia przy użyciu BIA i BIVA w przebiegu infekcji COVID -19. Katedra Dietetyki i Bioanalityki, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

 

 

ZAPISY

Zapisy dokonywane są przez formularz znajdujący sie pod linkiem (link dostępny jest również na stronie Uczelni w zakładce DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA ® KONFERENCJE)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVNVSmg2b7riBeh2pAV7ZpjIpZ8doq6T6WrcR4AWJT3t7A2Q/viewform

WSZYSTKICH INFORMACJI UDZIELAMY POD ADRESEM MAILOWYM

kolanaukowe@wsbinoz.pl

 

Termin zapisów dla uczestników biernych/słuchaczy do 31.05.2022

Termin zapisów dla uczestników czynnych (udział w sesji ustnej lub plakatowej):

  • nadsyłanie abstraktu wystąpienia do 14.05.2022

 

  • termin ogłoszenia zakwalifikowanych prac na stronie Uczelni WSBiNoZ w dniach 16-17.05.2022

 

  • Termin przesłania kompletnych prac (prezentacje do wystąpień ustnych, plakaty) do 29.05.2022

Do wystąpienia ustnego w Module II, zostaną zakwalifikowane najlepsze prace spośród nadesłanych do tej sesji abstraktów.

Pozostałe prace, które nie zostały zakwalifikowane do wystąpienia ustnego, mogą wziąć udział w sesji plakatowej jeżeli taką zgodę/chęć wyrazi Autor/Autorzy.

Do sesji plakatowej zostaną zakwalifikowane prace spełniające podane wymogi plakatu online.

 

Wytyczne przygotowania abstraktów

(do wysłania na maila kolanaukowe@wsbinoz.pl do 14.05.2022) :

  • Pliki nadsyłanych abstraktów należy nazwać w następujący sposób:

Imię Nazwisko – M2 –Sesja ustna -  w przypadku prezentacji dla referatów ustnych w Module II

Imię Nazwisko – M2 –Plakat - w przypadku wystąpień plakatowych

Abstrakt proszę wysłać w formacie pdf.

  • Tytuł wystąpienia (Czcionka Times New Roman, wielkość 12 pkt, Akapit: Wyjustowany, Interlinia 1,5 wiersza
  • Pierwszy autor1, drugi autor(Czcionka Times New Roman, Wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,5)
  • Treść streszczenia- Maksymalnie 500 słów (Czcionka Times New Roman, wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,2 wiersza)
  • Bibliografia (Czcionka Times New Roman, wielkość 11 pkt, Akapit Wyjustowany, Interlinia 1,2 wiersza)

 

Wytyczne przygotowania prezentacji do wystąpienia ustnego

Prezentacja w programie Power point lub pdf

Forma graficzna i układ informacji są dowolne i pozostają do dyspozycji autorów

Informacje, które muszą znaleźć się na prezentacji:

  • Autorzy (imię, nazwisko, afiliacja, kontakt e-mail)
  • Tytuł
  • Treść (najważniejsze informacje)
  • Bibliografia

Maksymalny czas wystąpienia 10 minut + 5 min dyskusji

 

Wytyczne przygotowania plakatów:

Format plakatu  - wersja elektroniczna

Rysunki, wykresy, fotografie  -  należy pod nimi umieścić podpisy w języku polskim.

Forma graficzna i układ informacji są dowolne i pozostają do dyspozycji autorów

Informacje, które muszą znaleźć się na plakacie:

  • Autorzy (imię, nazwisko, afiliacja, kontakt e-mail)
  • Tytuł
  • Treść
  • Nazwa konferencji, na którą został przygotowany plakat oraz data konferencji
  • Bibliografia

 

Kryteria oceny prac:

  • Oryginalność tematu
  • Zastosowanie metod badawczych
  • Dobór źródeł naukowych
  • Poziom merytoryczny
  • Styl i poprawność językowa
  • Znaczenie przedstawionego tematu dla praktyki dietetyków
  • Wizualny sposób prezentacji (prezentacja/plakat)

 

Serdecznie zapraszamy do udziału!

 

Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD

Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).

created by: Strony Internetowe Łódź