Powered by Smartsupp

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

« wróć
Instytut Dietetyki Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu zaprasza na bezpłatną
 
II Ogólnopolską Konferencję Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych: "Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce",
 
która odbędzie się 10 czerwca ONLINE - za pomocą platformy Teams.
 
 
 

PLAN KONFERENCJI

 

8.30-8.55 – LOGOWANIE SIĘ NA KONFERENCJĘ

 

9.00- 9.15 - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Pana Rektora WSBiNoZ

prof. WSBiNoZ dr hab. Wojciecha Welskopa

 

9:15 – 9:30 – prezentacja  Uczelni 

 

9.30 – 12.20 – Moduł I - Wykłady

9.30-10.00 – prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Temat wykładu: "Dieta w insulinooporności."

10.00-10.30 – dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Temat wykładu: "Wykorzystanie diety ketogenicznej we wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracynych: nadzieja i wątpliwości."

10.30-11.00 – dr inż. Katarzyna Kowalcze, Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.

Temat wykładu: "W pogoni za modami żywieniowymi - bilans potencjalnych zysków i strat."

11.00- 11.30 – dr n. med. Angelika Kargulewicz, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koninie; dietetyk Mandala Clinic; redaktor prowadząca czasopisma Food Forum.

Temat wykładu: "Postępowanie żywieniowe w zespole jelita nadwrażliwego."

11.30-12.00 – dr n. med. Katarzyna Łokieć,  Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Zakład Propedeutyki Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

 Temat wykładu: "Diety 2020 roku - chwilowa moda czy leczenie chorób przewlekłych."

 

12.05-12.20 -  prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka

 

12.20-12.40 – przerwa

 

12.40 – 15.30  – Moduł II

 

12.40-13.10 – sesja satelitarna dla firm/czasopism, które wsparły Konferencję nagrodami lub patronatem medialnym

(Food Forum, Kcalmar.pro, Dietico, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, vBody)

 

13.10-15.20 – prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół Naukowych

Maksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji

13.10-13.30 - Viktoria Hawryłkowicz , Anna Gudan, Patrycja Załęska, Joanna Palma , Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Czy wykorzystanie doniesień na temat osi jelito-wątroba ma zastosowanie w leczeniu żywieniowym pacjentów ze stwierdzoną Niealkoholową Chorobą Stłuszczeniową Wątroby?

13.30-13.50 - Sandra Kaczmarek. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wiedza populacji na temat żywności funkcjonalnej .

13.50 – 14.10- Izabela Jabłońska , Ewelina Polak, Agnieszka Ewa Stępień. Uniwersytet Rzeszowski.   Problematyka żywienia pacjentów z wyłonioną stomią jelitową.

14.10 - 14.30 - Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną wśród studentów Łódzkich Uczelni Wyższych.

14.30 – 14.50 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Karolina Stolarczyk. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej oraz sposobu żywienia osób z insulinoopornością.

14.50-15.10 - Anna Gudan, Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Wpływ diety ketogenicznej na jelitową syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych u zdrowych osób aktywnych fizycznie.

15.10-15.30 - Joanna Walczyńska, Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek. Pomorski Uniwersytet Medyczny. A może fermentowana herbata bez kombucha? Kombucha - wartościowy produkt czy chwilowy trend?

 

15.30 – 15.45 Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową

 

15.45 – Zakończenie konferencji

 

Sesja plakatowa – osobny kanał (dołączony do Konferencji) na który będzie można wejść i przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.

 

 

 

 

 

 

Ze względu na dużą ilość nadesłanych abstraktów, komitet organizacyjny zdecydował się zakwalifikować do sesji ustnej, aż 7 najlepszych, oryginalnych prac własnych. Autorów pozostałych niezakwalifikowanych prac zapraszamy do sesji plakatowej. Termin nadsyłania gotowych prezentacji lub plakatów(w formie elektronicznej) zarówno w sesji ustnej jak i plakatowej jest do 04.06.2021 na adres mailowy kolanaukowe@wsbinoz.pl

 

 

  
 
  
 Organizator:
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu
Współorganizator:
CEIE
Erasmus +
 
Konferencja odbędzie się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej
 
Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD - Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).

created by: Strony Internetowe Łódź