Powered by Smartsupp

Start rekrutacji!

więcej

Drzwi otwarte

więcej

Stop depresji

więcej

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

I Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków

« wróć

Serdecznie zapraszamy do udziału w I Ogólnopolskiej Konferencji Prac Młodych Dietetyków
i Kół Naukowych, zorganizowanej przez Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, która odbędzie się 6 czerwca 2019 roku w siedzibie Uczelni.

Termin zapisów uczestników biernych: do 30 maja 2019 r.

 

Zapisy chętnych (imię i nazwisko) należy wysyłać na adres mailowy: kolanaukowe@medyk.edu.pl

 

 

Komitet naukowy:

Rektor WSB i NoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

Prorektor WSB i NoZ prof. nzw. Wojciech Welskop

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Natalia Wittek-Smorąg

 

Komitet organizacyjny:

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Natalia Wittek-Smorąg

mgr Agnieszka Caban

mgr Paulina Konrad

mgr Angelika Janicka

 

Plan konferencji:

9:30 – rejestracja uczestników

9:50 – 10:00 – uroczyste rozpoczęcie

10.00 – 11:50 – Moduł I „Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce”

Komisja:

Rektor WSB i NoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

prof. Jan Maciej Komorowski

dr inż. Anna Sztekmiller-Szymańska

moderator modułu – dr Natalia Wittek-Smorąg

10:00 – 10:20 Wprowadzenie - Rektor WSBiNoZ prof. nzw. Teresa Janicka-Panek

Zasady modułu: 5 prezentacji 15 minutowych + 5 minut dyskusji i pytań do każdej prezentacji

10:20 – 10:40 Aleksandra Kurkiewicz. Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie wiedzy wśród konińskich studentów dotyczącej skutków spożywania aspartamu

10:40 – 11:00 Roksana Lenczewska, Oliwia Staniszewska. Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ. Badanie świadomości dotyczących zagrożeń związanych z używaniem plastikowych opakowań do żywności.

11:00 – 11:20 Anna Kowalska, Marta Tworus. Koło Młodych Dietetyków  WSBiNoZ. Badanie skali marnowania i wyrzucania żywności wśród mieszkańców województwa łódzkiego.

11:20 – 11:40 Jan Szumigaj, Anna Pazura. Koło Młodych Dietetyków  WSBiNoZ. Badanie opinii dotyczącej jakości usług i czynników wpływających na wybór wśród osób korzystających z diet pudełkowych.

11.40 – 12.00 Natalia Jurkowska, Magdalena Czaplicka. BCAA- kontrowersje vs skuteczność

 

12.00 – 12:30 Przerwa kawowa

12.30 – 14:20 – Moduł II „Żywienie kliniczne”

Komisja:

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Katarzyna Łokieć

mgr Adrian Kwaśny

moderator modułu – dr Natalia Wittek-Smorąg

12:30 – 12.50 Wykład inauguracyjny Dr Katarzyna Łokieć. WSBiNoZ

Zasady modułu: 4 prezentacje 15 minutowe + 5 minut dyskusji i pytań do każdej prezentacji

12.50  – 13:10 Mateusz Lejwoda. Koło Naukowe Żywieniowców  Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji  SGGW. Wpływ edukacji osób starszych na poziom wiedzy dotyczącej zaleceń żywieniowych.

13:10 – 13:30 Zuzanna Szajstek, Kinga Skoracka. Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej działające przy Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej w Szpitalu Przemienienia Pańskiego. Katarzyna Pastusiak, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Szpitalu Przemienienia Pańskiego. Cukrzyca ciążowa, a zdrowie matki i dziecka. 

13:30 – 13.50  Aleksandra Karczemna, Ewa Lange, Hubert Dobrowolski. Katedra Dietetyki  Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Kwas foliowy a choroby układu krążenia

13.50 -14:10 Maciej Kowalik, Anna Chudy, Marika Matusiak. WSBiNoZ, Wpływ kofeiny na zdrowie człowieka.

 

14:10 – 14:30 Przerwa kawowa

 

14:30 – 15:00 Sesja plakatowa – aula 002

Komisja:

Rektor WSB i NoZ prof. nzw. Teresa Janicka –Panek

Dyrektor Instytutu Dietetyki: dr Agnieszka Gutowska –Wyka

dr Katarzyna Łokieć

mgr Adrian Kwaśny

  1. Patryk Pokorski, Wiktoria Soszyńska, Koło Naukowe Żywieniowców SGGW, Klaudia Kulik, Joanna Rachtan, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW.
    Charakterystyka spożycia napojów energetyzujących oraz wiedzy na temat skutków ich działania wśród wybranej grupy młodzieży.

  2. Angelika Szczepanik, Dietetyk.
    Operacje bariatryczne jako sposób leczenia otyłości - czy dietetyk jest potrzebny osobom otyłym?

  3. Julita Łubińska, Karolina Misztal, Karolina Łazuga, SGGW
    Wpływ zajęć warsztatowych na wiedzę z zakresu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym wśród przedstawicieli tej grupy oraz ich opiekunów prawnych.

  4. Agata Perzyna, Patrycja Podeszwińska, Maria Świątek, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ
    Poziom wiedzy i świadomości zagrożeń zarażeniami pasożytniczymi wśród pracowników miast – kleszcze.

  5. Katarzyna Dąbrowska, Magdalena Czaplicka, Weronika Madej, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ
    Wiedza i świadomość właścicieli psów dotycząca parazytoz odzwierzęcych oraz zagrożeń pasożytniczych związanych z brakiem sprzątania psich odchodów.

  6. Kinga Kubasiewicz, Natalia Krawczuk, Natalia Jurkowska Sylwia Kozłowska, Koło Młodych Dietetyków WSBiNoZ
    Wiedza i świadomość rodziców dzieci, dotycząca zagrożeń związanych z zarażeniami pasożytami w piaskownicach i ogródkach jordanowskich.

 

15:00 – 15:15 Ogłoszenie wyników i  wręczenie nagród

15:30 – Zakończenie konferencji

 

Poczęstunek + ewentualnie stoiska zaproszonych firm – aula 001.

 

UDZIAŁ W KONFERENCJI JEST BEZPŁATNY!

created by: Strony Internetowe Łódź