Powered by Smartsupp

Wesołych Świąt

więcej

Pracownia VR

więcej

Bezpieczeństwo wewnętrzne

więcej

Kryminologia

więcej

Kosmetologia

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej

Dietetyka

więcej

Pedagogika

więcej

Studia podyplomowe

więcej

II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

« wróć
Instytut Dietetyki Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu zaprasza na bezpłatną
 
II Ogólnopolską Konferencję Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych: "Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce",
 
która odbędzie się 10 czerwca ONLINE - za pomocą platformy Teams.
 
 
 

PLAN KONFERENCJI

 

8.30-8.55 – LOGOWANIE SIĘ NA KONFERENCJĘ

 

9.00- 9.15 - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Pana Rektora WSBiNoZ

prof. WSBiNoZ dr hab. Wojciecha Welskopa

 

9:15 – 9:30 – prezentacja  Uczelni 

 

9.30 – 12.20 – Moduł I - Wykłady

9.30-10.00 – prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Temat wykładu: "Dieta w insulinooporności."

10.00-10.30 – dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Temat wykładu: "Wykorzystanie diety ketogenicznej we wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracynych: nadzieja i wątpliwości."

10.30-11.00 – dr inż. Katarzyna Kowalcze, Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.

Temat wykładu: "W pogoni za modami żywieniowymi - bilans potencjalnych zysków i strat."

11.00- 11.30 – dr n. med. Angelika Kargulewicz, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koninie; dietetyk Mandala Clinic; redaktor prowadząca czasopisma Food Forum.

Temat wykładu: "Postępowanie żywieniowe w zespole jelita nadwrażliwego."

11.30-12.00 – dr n. med. Katarzyna Łokieć,  Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Zakład Propedeutyki Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

 Temat wykładu: "Diety 2020 roku - chwilowa moda czy leczenie chorób przewlekłych."

 

12.05-12.20 -  prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka

 

12.20-12.40 – przerwa

 

12.40 – 15.30  – Moduł II

 

12.40-13.10 – sesja satelitarna dla firm/czasopism, które wsparły Konferencję nagrodami lub patronatem medialnym

(Food Forum, Kcalmar.pro, Dietico, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, vBody)

 

13.10-15.20 – prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół Naukowych

Maksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji

13.10-13.30 - Viktoria Hawryłkowicz , Anna Gudan, Patrycja Załęska, Joanna Palma , Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Czy wykorzystanie doniesień na temat osi jelito-wątroba ma zastosowanie w leczeniu żywieniowym pacjentów ze stwierdzoną Niealkoholową Chorobą Stłuszczeniową Wątroby?

13.30-13.50 - Sandra Kaczmarek. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wiedza populacji na temat żywności funkcjonalnej .

13.50 – 14.10- Izabela Jabłońska , Ewelina Polak, Agnieszka Ewa Stępień. Uniwersytet Rzeszowski.   Problematyka żywienia pacjentów z wyłonioną stomią jelitową.

14.10 - 14.30 - Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną wśród studentów Łódzkich Uczelni Wyższych.

14.30 – 14.50 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Karolina Stolarczyk. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej oraz sposobu żywienia osób z insulinoopornością.

14.50-15.10 - Anna Gudan, Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Wpływ diety ketogenicznej na jelitową syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych u zdrowych osób aktywnych fizycznie.

15.10-15.30 - Joanna Walczyńska, Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek. Pomorski Uniwersytet Medyczny. A może fermentowana herbata bez kombucha? Kombucha - wartościowy produkt czy chwilowy trend?

 

15.30 – 15.45 Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową

 

15.45 – Zakończenie konferencji

 

Sesja plakatowa – osobny kanał (dołączony do Konferencji) na który będzie można wejść i przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.

 

 

 

 

 

 

Ze względu na dużą ilość nadesłanych abstraktów, komitet organizacyjny zdecydował się zakwalifikować do sesji ustnej, aż 7 najlepszych, oryginalnych prac własnych. Autorów pozostałych niezakwalifikowanych prac zapraszamy do sesji plakatowej. Termin nadsyłania gotowych prezentacji lub plakatów(w formie elektronicznej) zarówno w sesji ustnej jak i plakatowej jest do 04.06.2021 na adres mailowy kolanaukowe@wsbinoz.pl

 

 

  
 
  
 Organizator:
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu
Współorganizator:
CEIE
Erasmus +
 
Konferencja odbędzie się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej
 
Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD - Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).

created by: Strony Internetowe Łódź